Τον Σεπτέμβριο του 2017, τρεις χιλιάδες χρόνια μετά την ίδρυσή του και έπειτα από αιώνες σιωπής, το Αρχαίο Θέατρο της Καρθαίας στην Κέα ξαναζωντάνεψε. Αφορμή υπήρξε η βράβευση του έργου «Συντήρηση και Ανάδειξη Αρχαίας Καρθαίας Κέας» 

με το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά «Βραβείο Europa Nostra 2017». Μετά την απονομή ακολούθησε παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο με απαγγελία της Ραψωδίας Ω από την Ιλιάδα του Ομήρου, με συνοδεία κλασικών και παραδοσιακών μουσικών οργάνων. 

Το Σεπτέμβριο του 2018 ο θεσμός συνεχίστηκεμε τη ορχήστρα της Καμεράτας - Armonia Atene, η οποία παρουσίασε ένα πρόγραμμα στο αρχαίο θέατρο της Καρθαίας με έργα των G. Puccini, W. A. Mozart, G. F. Handel, G. Holst, G. F. Händel  και B. Bartók από δεκαμελή ορχήστρα, υπό την μουσική διεύθυνση του μαέστρου, κυρίου Γιώργου Παπαδόπουλου και με σολίστ τη σοπράνο, κυρία Μυρσίνη Μαργαρίτη. Από την πασίγνωστη "Μικρή Νυχτερινή Μουσική" του Β. Α. Μότσαρτ, στους εντυπωσιακούς ρουμάνικους χορούς του Μπ. Μπάρτοκ, το διάσημο ορχηστρικό σύνολο μας οδήγησε σ' ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι με εύρος δύο αιώνων. Η παράσταση είχε ενταχθεί στις εκδηλώσεις εορτασμού για το Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εκδήλωση έτυχε εξαιρετικά μεγάλης απήχησης, καθώς 600 περίπου Έλληνες και ξένοι επισκέπτες προσήλθαν και αποχώρησαν πεζή και δια θαλάσσης (η αρχαία πόλη δεν έχει αμαξιτή οδική πρόσβαση), επισκέφθηκαν τον χώρο και γιόρτασαν την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου .

Λόγω των έκτακτων καιρικών δυσχερειών η προγραμματισμένη για το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο στο αρχαίο θέατρο πραγματοποιήθηκε τελικά στις 21 Σεπτεμβρίου 2019, στην Κόκκα Βουρκαρίου.

Kea Island Cyclades

84 002 Greece

Tel: +30 6974427085

  • Instagram
© KEOS CULTURE 2019